Ograničiti ćemo prodaju motornih ulja fušerima i stat ćemo im na kraj i čuvat ćemo okoliš! Građanima ćemo pod kontroliranim uvjetima omogućiti da samo zamijene ulje

Vinko Vukušić iz Fonda za zaštitu okoliša podržao je našu ideju te naglasio na našoj 2. konferenciji kako reda mora biti i kako se legalni biznisu moraju štititi od sive zone, od nadri majstora koji nerijetko otpadna ulja bacaju u kanalizaciju, potoke, rijeke, namješavaju ih… Građani bi imali pravo ako to želi promijeniti sami ulje na svom autu, a i kupiti ga u strogi kontroliranim uvjetima i sa obavezujućim zbrinjavanjem.

Ekologija i red na tržištu ulja bit će nam u fokusu u 2024., trn su nam u oku fušeri koji ne moraju poput nas izdvojiti ogromne novce za poštivanje propisa i zbrinjavanje otpada

Vinko Vukušić, voditelj sustava za gospodarenje otpanim autima, gumama i uljima iz Fonda za zaštitu prirode upozorio je svojevrsni ekocid koji čine nesavjesnim odbacivanjem starih auta, dijelova i fluida u prirodu. Takve je nazvao najvećim “uljezima” koji čine ekocid, za razliku od legaliziranih biznisa gdje se točno zna gdje se kupuje novo motorno ulje i gdje završava staro!

Hrvatska udruga auto struke ne želi ništa drugo nego dovesti u red ovu tamnu zonu biznisa koja generira niz nezakonitosti i nepravilnosti. Potiče sivu zonu i fušeraj te bolno djeluje na ekologiju i naše prirodno okruženje. To je najvažnija tema o kojoj se razgovaralo na 2. međunarodnoj konferenciji HUAS-a održanoj jučer u Kongresnom centru Hotela Antunović.

U sljedećoj, 2024. godini, naš će fokus biti na radu na posve novom Zakonu o zbrinjavanju otpadnih motornih ulja i drugih materijala iz auto industrije i to sve u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i Fondom za zaštitu prirode i okoliša.

Glavna tema 2. konferencije, čiji je prezenter bio Vinko Vukušić, voditelj sustava za gospodarenje otpanim autima, gumama i uljima iz Fonda za zaštitu prirode bila je; „Stop prodaji motornih ulja fušerima, stop sivoj zoni! S izuzetkom za obične građane. Boriti ćemo se za EU standarde, za sve ono što vrijedi u uređenim državama!

Upravo na ekologiji i zbrinjavanju ne samo otpadnih ulja, već i svega što je „višak“ u auto industriji najviše ćemo raditi. Hrvatska udruga auto struke ne želi ništa drugo nego dovesti u red ovu tamnu zonu biznisa koja generira niz nezakonitosti i nepravilnosti. Dobro je znano kako se motorna ulja ne mogu tako jednostavno kupiti u Austriji i brojnim drugim državama. Tako je u dobrom dijelu EU nemoguće kupiti motorno ulje u većim količinama u običnim trgovinama, za razliku od nas gdje na policama većine trgovačkih centara možete bez ograničenja kupiti ulja koliko god želite. Tamo dobro znaju da jedino tako mogu kontrolirati uredno zbrinjavanje, a pri tome i stimulirati i podržavati registrirane biznise. Postojeće (ne)regulativa potiče sivu zonu i fušeraj i bolno djeluje na ekologiju i naše prirodno okruženje. I dok smo ove godine napravili ogroman posao s donošenjem Novog zakona o obaveznom auto osiguranju tako nam je najvažniji cilj opet ograničiti djelovanje fušera, prilagoditi zakonodavstvo EU regulativama, spriječiti odlijevanje novca iz proračuna i ono najvažnije, educirati i doprinijeti zaštiti prirode.

Zbog prodaje motornih ulja svima i svakome ovlašteni serviseri gube konkurentnost, a samo na PDV-u država izgubi godišnje i više od desetak milijuna eura! Čim se prijeđe granica vrijede druga pravila.

Neregulirano tržište, fušeraji, nagodbe, siva zona, slobodna prodaja opasnih fluida i drugih materijala…, doveli su do totalnog urušavanja sustava zbrinjavanja uništenih i zamijenjenih auto dijelova. Vjerovali ili ne, na gubitku su svi. I ne samo oni koji žele da im prirodno okruženje bude uredno i čisto, već i država. Zbog fušeraja koje ne poznaje civilizirani svijet Država godišnje gubi i više desetaka milijuna eura.

Vinko Vukušić, voditelj sustava za gospodarenje otpanim autima, gumama i uljima iz Fonda za zaštitu prirode pri Ministarstvu gospodarstva govorio je iscrpno i o otpadnim uljima i drugim materijalima, o šteti koja se nanosi prirodi, ali i registriranom biznisu i državi. Osim ove glavne teme na panelu su stručnjaci raspravljali i o Novom zakonu o osnovnom auto osiguranjima, gdje se bitno proširuju prava potrošača i servisera, a sužavaju ona osiguranja. Ubuduće će se ravno nakon sudara oštećeno vozilo voziti u servise, a štetu će moći procjenjivati i sami serviseri te vještaci, a ne kao do sada isključivo osiguranja!

Fušeri su ovdje iznimno aktivni, a njih nitko i ništa ne obavezuje da popravke izvode ne koristeći elementarna pravila struke, Zakona o zbrinjavanju štetnog otpada i drugih pravila. Ne koriste takvi ni obavezujuće korištenje „licenciranih“ procedura, a priroda se zagađuje samo da bi troškovi bili što manji.

Ovo je puno veći problem nego što se prikazuje i zato je uloga Hrvatske udruge auto struke iznimno značajna. Ne želimo zapravo ništa drugo nego dovesti u red ovu tamnu zonu biznisa u Hrvatskoj koja generira niz nezakonitosti i nepravilnosti.

Sve ove teme su internacionalne, a aktivni sudionici Međunarodne konferencije bili su inaše kolege i stručnjaci iz Slovenije i Srbije.

S konferencije je odaslan poziv da se svi, a ne samo članovi Udruge uključe i u ovaj segment zaštite prirode.

U 2023. smo dokinuli poražavajuće niske satnice koju su monopolistički određivali osiguravatelji od samo 13 eura i na nekoliko puta više, a zajedno s Ministarstvom financija radili smo i na donošenju novog Zakona o obaveznom auto osiguranju. Brojna osiguranja našla su zajednički jezik sa servisima i napredak je evidentan.

O nama

Dobrovoljna, neovisna, neprofitna interesna udruga poslodavaca auto struke u Republici Hrvatskoj. HUAS je član europskog udruženja autostruke (A.I.R.C.) Association Internacionale Des Reparateurs En Carrosserie