– Nakon sudara, auto se mora popraviti na način da sigurnost nije ugrožena, a 50.000 servisa s kojima surađujemo diljem Europe jamac su za to

Antonio Đureta, u Bruxellesu ima zapaženu ulogu na godišnjoj skupštini Svjetske organizacije autoservisa (AIRC) gdje je ideja vodilja sigurnost o kojoj govori i naš predsjednik HUAS-a, jedne od 16 europskih članica koje zastupaju sveukupno nevjerojatnih 50.000 tvrtki! Zajedno smo najjači. Hrvatski i europski serviseri, ruku pod ruku!

Glavni ciljevi konferencije su što bolje udružiti snage kako bismo osigurali budućnost industrije popravka i izgradnje vozila. Važna je međunarodna podrška i promocija popravaka vozila i industrije popravaka vozila, jer naprosto i zbog pravde, prava i i sigurnosti važno je da svuda vrijede isti standardi.

Delegacija HUAS-a predvođena predsjednikom Đuretom na godišnjoj skupštini svjetske organizacije AIRC raspravljat će od 20 do 22. 09.2023. o lokalnim, ali i globalnim problemima servisa, popravka vozila, osiguranja, sigurnosti. Svakako da će to uvelike pomoći i našem radu u Hrvatskoj koji je prepoznat u krovnoj svjetskoj organizaciji kojoj pripadamo. Mi više nismo samo obični članovi i zbog rezultata koje smo postigli u Hrvatskoj gdje smo uvelike učvrsitili pozicije servisera i povećali njihov standard. AIRC kao organizacija okuplja strukovne udruge poput HUAS-a te lobira na razini europske komisije kako bi EU donijela propise i zakone koji se tiču auto servisne industrije. Od tema na skupštini izdvajamo:

  1. svaka država predstavlja problematiku u svojim zemljama te neke službene podatke i statistiku (prosječni iznos štete, prosječna satnica itd.) 
  2. glasanje o pristupanju turske organizacije i japanske organizacije u AIRC
  3. AZT paint index calculation & work around HV cars in Denmark –  kako napraviti kalkulaciju za električna i hibridna vozila, iskustva iz Danske 

Delegacija AIRC posjetit će tri velika servisa u Belgiji te razmijeniti iskustva. Implementacija novih tehnologija u popravcima električnih i hibridnih vozila je i ove godine u fokusu kongresa.

Promicanje interesa servisera i graditelja vozila diljem svijeta, potom interesa servisera i graditelja vozila. Naziv AIRC je kratica za Association Internationale des Réparateurs en Carrosserie. Osnovan 1970. godine, AIRC je globalna federacija vodećih nacionalnih organizacija u području popravka oštećenih vozila i izrade vozila za komercijalnu upotrebu. Organizacije članice zajedno predstavljaju više od 50.000 tvrtki za popravak i gradnju vozila u mnogim zemljama.

Glavni ciljevi su udružiti snage kako bismo osigurali budućnost industrije popravka i izgradnje vozila Međunarodna promocija popravaka vozila i industrije popravaka vozila. Međunarodno ekonomsko i političko lobiranje. Promicati međunarodnu razmjenu znanja i suradnju Eurogarant. Kvalitetan i točan popravak – OBAVEZAN za sigurnost u prometu!

Eurogarant® standard uveden je 2004. godine, a danas je nezaobilazna garanacija kvalitete

AIRC osigurava sredstva za certifikaciju kvalitete korištenjem standarda Eurogarant® za karoseriju i boju, jedinog priznatog međunarodnog standarda za popravak oštećenja. Eurogarant® standard uveden je 2004. godine, a danas je glavni igrač koji omogućuje organizacijama u različitim zemljama pružanje mogućnosti certificiranja, obuke i pomoći. Eurogarant® je registrirani zaštitni znak tvrtke AIRC International. Mnoge zemlje koriste standard kako bi stekle utjecaj i pokazale način ispravnog popravka, osiguravajući sigurnost za putnike i vozača. Nakon sudara, automobil se mora popraviti na način da sigurnost nije ugrožena. Kada se automobili testiraju na sigurnost od strane NCAP-a, od vitalne je važnosti da oštećeni automobili ponovno budu sigurni nakon popravka oštećenja, kao i prije nego što se dogodio exident, kako bi zadržali NCAP zvjezdice. Eurogarant® je ključni alat za to. Neovisni revizor Eurogarant® standard kvalitete moraju provjeriti neovisni operateri s posebnim znanjem i iskustvom na terenu. Standard je opisan AIRC pravilima o sljedećim područjima: Oprema i alati Upute za popravak Lokalni zakon o zaštiti okoliša i sigurnosti Obrazovanje i znanje Izgled tvrtke Odnos s kupcima Jamstvo Prednost Eurogarant®-a leži u kupcu kojemu je osigurana vožnja potpuno i sigurno popravljenog vozila, koje ispunjava sigurnosne zahtjeve i naglašava Eurogarant® jamstvo.

O nama

Dobrovoljna, neovisna, neprofitna interesna udruga poslodavaca auto struke u Republici Hrvatskoj. HUAS je član europskog udruženja autostruke (A.I.R.C.) Association Internacionale Des Reparateurs En Carrosserie