HUAS Info 04-2021

Reforma autostruke sektora za popravak šteta na vozilima u HR – provedba „Pravilnika“ – pravna služba ASHHH

Lak materijali – povećanje cijena za neke proizvode i preko 20% – hitni sastanci sa Eurotax / Audatex

Lipanj 2021.

Poštovani članovi i ostali u struci,

nastavno na reformu autostruke i temu lak materijali povećanje cijena šaljemo vam očitovanje/zahtjev pravne službe ASHHH prema Mobile Expert doo (Audatex) niže u cijelosti:

Poštovani gospodine Kučko,

zaprimili smo Vaš odgovor na e-mail te se na isti očitujemo kako slijedi.

Još Vam jednom ističem da kao predstavnik radne skupine koja radi na reformi auto struke u Republici Hrvatskoj imam punu podršku za provedbu reforme od ozbiljnih i značajnih institucija kao što su Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga za zaštitu potrošača te mnogih uglednih poduzetnika/poslodavaca iz djelatnosti auto struke koji između ostalog, svakodnevno koriste Audatex u svom profesionalnom radu. Slijedom navedenog, zamolio bih Vas da djelovanje radne skupine ASHHH ( Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska udruga auto struke) shvatite ozbiljno. Između ostalog radna skupina ASHHH surađuje i sa relevantnim institucijama EU.

U tom kontekstu, prije svega bi Vam skrenuo pozornost na činjenicu kao što i sami navodite, Vaše konzultacije sa osiguravajućim društvima. Naime, bilo kakva konzultacija sa društvima za osiguranje, a koja bi bila usmjerena na utjecaj/korigiranje cijena potrošnih materijala, radnih sati i drugh stavaka od strane osiguravajućih društava je strogo zabranjena jer isto ide u korist osiguravajućim društvima, a što je suprotno odredbama Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja (NN 79/09, 80/13, 41/21) te propisima Europske unije. Dakle, primarna djelatnost osiguravajućih društva je pružanje usluga osiguranja te naknada štete po polici osiguranja, a ne utjecaj na sustav Audatexa. Naime, jedino tko može davati relevante informacije za sustav Audatexa su dobavljači dijelova, dobavljači lakova, proizvođaći vozila… Od strane poduzetnika auto struke primjećeno je da sustav Audatexa nije identičan sustavima Audatexa u drugim državama članicama Europske unije (npr. Njemačka, Austrija), odnosno isti je puno nepovoljniji za Republiku Hrvatsku što pak podliježe propisima, direktivama Europske unije o zabrani diskriminacije te je isto protivno propisima EU koji uređuju zaštitu potrošača. Postavljamo pitanje iz kojeg razloga je to tako u Republici Hrvatskoj? Iz kojeg razloga se uopće kontaktiraju osiguravajuća društva obzirom je istima strogo zabranjeno utjecati na bilo koji način na cijene sata rada, cijenu materijala i slično? Molimo Vas za objašnjenje.

Nadalje,u tom kontekstu molimo Vas za informaciju o zadnjem ažuriranju cijena potrošnog materijala te Vas molimo za objašnjenje po kojem načinu ažurirate cijene potrošnog materijala kada imamo informaciju da ne kontaktirate dobavljače lakova u RH? Isto tako navodite da ste konstantni u ažuriranju cijena potrošnog materijala, međutim na Audatexu je vidljivo da je zadnje ažuriranje napravljeno 2016. godine što je svakako neprihvatljivo i ne odgovara stvarnom stanju tržišta. Molimo Vas da se očitujete.

U kontekstu reforme auto struke i nastavka suradnje sa poduzetnicima potrebno je minimalno jednom godišnje kontaktirati dobavljače lakova kao i dijelova vezano za promjenu cijena (ove godine zbog krize vanredno dva puta) te korigirati parametre u indeksu lak materijala A kategorije. Ove godine potrebno je kontaktirati dobavljače ponovo (01.07) jer su se cijene mijenjale drugi puta ove godine. Molim Vas da me po poduzimanju navedenih postupaka s Vaše strane obavijestite o promjenama jer kao zastupnik autostruke i radne skupine ASHHH moram informirati o promjenama sve čimbenike struke koji sudjeluju u procesu popravka vozila. Nadalje, svakako je potrebno ugraditi AZT norme (broj sati rada) u sustav Audatex kalkulacije što danas nije slučaj u navedenom sustavu. Kao što je i navedeno, prvenstveno je potrebno prestati sa komunikacijom sa osiguravajućim društvima te pogodovanju istim.

Zaključno, u dobroj vjeri ističem Vam da ukoliko ne dođe do prethodno navedenih promjena u kontekstu rada sustava Audatex u Republici Hrvatskoj te ako isti ne bude usklađen i identičan onima u drugim državama članicama Europske unije odnosno ako se ne isprave nepravilnosti te se isti ne uskladi isključivo sa potrebama tržišta, radi zaštite poduzetnika auto struke kao i zaštite potrošača, slobodni smo poduzeti sljedeće pravne korake: službeni dopis sa ukazivanjem situacije u RH sa Audatexom i to Solera grupaciji, mogućnost da zatražimo reviziju poslovanja od strane Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, prijava kod nadležnih tijela u RH i EU, mogućnost tužbe i ostali pravni koraci…

U nadi za što jasnijem, transparentnijem i poštenijem djelovanjem rada sustava Audatex u Republici Hrvatskoj srdačno Vas pozdravljam.

Za sva pitanja i nejasnoće stojimo na raspolaganju

Lp,

Antonio Đureta, mag.iur. predstavnik radne skupine ASHHH,

HRVATSKA UDRUGA AUTO STRUKA
Unčanska 2, 10250 ZAGREB, CROATIA

Nadamo se da će se uskoro promijeniti parametri programa Audatex kao što su transparentno napravljeni prema pravilima struke u Eurotax programu.

Lijep pozdrav,

HUAS Team   

O nama

Dobrovoljna, neovisna, neprofitna interesna udruga poslodavaca auto struke u Republici Hrvatskoj. HUAS je član europskog udruženja autostruke (A.I.R.C.) Association Internacionale Des Reparateurs En Carrosserie