HUAS Info 02-2017

Poštovani članovi i ostali u struci,
nastavno na HUAS INFO 1/2017 želja nam je izvijestiti vas o događanjima u proteklom kao i periodu koji je pred nama.

HGK – HUAS aktivnosti

Nakon održanog skupa u HGK u Zagrebu na temu podrške i razvoja neovisnih i ovlaštenih radionica koje vrše popravak šteta na vozilima održani su skupovi na istu temu u HGK Rijeka i HGK Split kao i brojni sastanci vezano za tu temu.

Zaključak sa tih skupova pokazuje da treba podiči nivo komunikacije između servisera, osiguravatelja, institucija na način da se koriste argumenti kao što su analize, izračuni, i ostali parametri koji su izrađeni profesionalno tj strukovno i zakonski osnovano.

Interesantan je i bitan za sve servisere podatak iz razgovora HGK-HUAS i agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, a to je da je zabranjen svaki dogovor ili iskazivanje iste/zajedničke cijene rada (npr.na razini grupacije ovlaštenih servisa ili obrtnika…) jer je svaki servis dužan izračunati svoju cijenu rada na temelju troškova iz bilance i ostalih parametara profesionalnog izračuna !

Također je zaključeno da treba uključiti u razgovore i organizaciju Zaštitu Potrošača kako bi se javnost informirala o riziku tj sigurnosti vozila ako se isto ne popravlja kvalitetno i profesionalno.

EUROGARANT

Pripreme oko uvođenja EUROGARANT standarda završile su, te se počelo sa uvođenjem Eurogarant norme u nekoliko radionica na njihov zahtjev. Ukratko da ponovimo što znači Eurogarant. Da bi se dobio Eurogarant standard certifikat radionica mora zatražiti auditiranje kod neovisnog „auditora“ (TUV) koji pak vrši isto prema „Eurogarant“ check listi
Evropske strukovne organizacije AIRC čiji je HUAS član i koja posjeduje licencu za Eurogarant.

Kod uvođenja Eurogarant i dobivanja certifikata uglavnom radionice imaju problem tj nedostatak profesionalnog školovanja limarskih djelatnika, zatim nedostatak „punkt“ aparata za zavarivanje nove generacije, pristup profesionalnim tehničkim informacijama proizvođača vozila o detaljima popravka i sl.

Eurogarant standard i certifikat koji se dobije je dokaz da je radionica uložila i kasnije ulaže konstantno da bi mogla produžila certifikat. Na kraju logično je da je takav certifikat profesonalan argument kod razgovora oko uvjeta i cijene pružanja usluga popravka.

REPAIR PEDIA (tehničke informacije proizvođača vozila)

Repair Pedia je nova e -platforma sa detaljima poravka proizvođača vozila (svih brendova) koju več koristi Eurotax i Audatex u svojim softwerima za izradu kalkulacije popravka vozila. U Listopadu če biti prezentirana i dostupna u Hrvatskoj. Poslati ćemo vam obavijest o mjestu i terminu održavanja uskoro.

HUAS tajništvo, članstvo, EU – AIRC info, školovanja…

Potrebno je istaknuti da tajništvo HUAS-a ima novog djelatnika Marka Radić mladog obrazovanog čovjeka koji će biti svakodnevno na usluzi članovima, serviserima i ostalima u struci koji će trebati podršku kod uvođenja Eurogarant, izračune cijene rada, uvođenja platforme Repair Pedia, Audatex, školovanja i slično.

Na kraju da ponovimo da svi poduzetnici u autostruci smatraju se članovima HUAS-a i dobivati će automatski sve informacije o događanjima u autostruci u Hrvatskoj i EU (AIRC info) putem maila. Svi oni koji se evidentiraju i prijave u tajništvo HUAS te plate godišnju članarinu 500 kn imati će povoljniju cijenu za večinu navedenih usluga.

Ukoliko se želite evidentirati, dobivati info na neki drugi mail, predati zahtjev za izračun cijene rada, Eurogarant, Repair Pedia, Audatex i sl. molimo javite nam u tajništvo na 01/6557 – 410 ili mail marko@huas.hr ili preko formulara i web stranice huas.hr.

Nadamo se da će vam ove informacije koristiti.

Lijep pozdrav,
HUAS Team

O nama

Dobrovoljna, neovisna, neprofitna interesna udruga poslodavaca auto struke u Republici Hrvatskoj. HUAS je član europskog udruženja autostruke (A.I.R.C.) Association Internacionale Des Reparateurs En Carrosserie