HUAS info 08-2021

Reforma autostruke – provedba „Pravilnika“ trenutno u Allianz, Grawe, Wiener, Generali, Uniqa

Podrška reformi od udruge zaštite potrošača i zahtjev za prestankom obrade i procjena AO šteta u osiguravajućim kućama

Lak materijali ažuriranje, norme AZT – (Audatex HR, Eurotax HR)


Listopad, 2021.

Poštovani članovi i ostali u struci,

vjerojatno ste u iščekivanju vezano za gornje teme koje smo slali u rujnu. Za sada vam možemo reći toliko da se gore navedene osiguravajuće kuće oglušuju na zahtjev o reformi autostruke od strane pravne službe ASHHH kao i Hrvatske udruge za zaštitu potrošača te prebacuju zahtjev i komunikaciju na HUO (Hrvatski ured za osiguranje).

U HUO na sastanku sa direktorom g. Paukovićem u nekoliko navrata bio je pravnik Antonio Đureta kao predstavnik ASHHH (autostruka HOK, HGK, HUAS) i predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača gđa Knežević. Na žalost, g. Pauković ne želi prihvatiti naš zahtjev o prestanku vršenja procjena za AO štete od strane osiguravatelja kao i drugih točaka reforme koji se tiču osiguravatelja i kaže kako nema nikakvih problema u sektoru osiguranja i popravka vozila pa ne vidi svrhu reforme.

Ukoliko ne dođe uskoro do odgovora od strane centrala Allianz, Grawe, Uniqa, Generali, Wiener kao i njihovih podružnica u Hrvatskoj slijedi im skupna tužba kao što je bila od udruge Franak prema bankama i koja je bila prva „skupna tužba“ u Hrvatskoj.

Vezano za ažuriranje lak materijal indeksa kao i uvođenje AZT normi kod zastupnika Eurotax kalkulacijskog sustava zasad nema problema jer su nakon intervencije pravnika Antonia povećali bazični HR indeks 100 lak materijala za ca 15%. Zastupnik Audatex tvrtka Mobile Expert podigla je bazični HR indeks 100 nakon
intervencije pravnika Antonia za svega 4%.

Tako je sada npr. kalkulacija Eurotax HR za Hyd I10 (lakiranje novi zadnji branik) 4,3 h rad i lak materijal 927 kn.
Audatex HR kalkulacija za isti branik daje 1,9h i lak materijal 802 kn!

Obje kalkulacije zaostaju za Audatex Njemačka gdje isti program – kalkulacija daje za lakiranje branika Hyd I10 4,3 h rad i lak materijal 245 eur!!

Pitamo se zašto je tolika razlika u lak materijalu kad je cijena lak materijala slična u HR i u Njemačkoj. Odgovor je sljedeći, a to je da oni rade krivo izračun bazični HR indeks 100 kojeg rade na bazi prosječnih cijena „A“ proizvođača lakova Sikens, Glasurit, PPG, Standox zajedno sa Novol, Dyna, Car System tj. sa B i C proizvođačima lakova.

U pravilu se kod AO šteta zbog „potrošača“ (vlasnika vozila) koji ima pravo da mu se vozilo dovede u prvobitno stanje i garanciju od 12 godina na stvaranje hrđe, u zapadnim zemljama mora koristiti samo A kvaliteta lak materijala kao i originalni dijelovi dok je kod nas trenutno drugačije, ali radimo na tome da se to ispravi.

Razlika u broju sati rada je zbog nekorištenja AZT normi !

Sve to je navedeno u „Pravilniku“ koji je rezultat reforme autostruke i rada radne skupine ASHHH te pravnika Antonia koji je ovlašten za provedbu iste.

Kako bismo se djelomično odužili Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača šaljem Vam link o učlanjenju Vas i Vaših djelatnika u istu sa simboličnom članarinom od 30 kn godišnje.

Učlanjenje – OSTANIMO DOMA – HUZP I GRAD ZAGREB ZAJEDNO U ZAŠTITI POTROŠAČA

Toliko o trenutno važnim detaljima provedbe reforme.
Lijep pozdrav,
HUAS Team

O nama

Dobrovoljna, neovisna, neprofitna interesna udruga poslodavaca auto struke u Republici Hrvatskoj. HUAS je član europskog udruženja autostruke (A.I.R.C.) Association Internacionale Des Reparateurs En Carrosserie