HUAS Info 05-2021

Reforma autostruke sektora za popravak šteta na vozilima u HR – provedba „Pravilnika“ – pravna služba ASHHH

Podrška reformi od udruge Zaštite Potrošaća

Lak materijali – povećan je cijena za neke proizvode i preko 20% – Audatex očitovanje / postupak u tijeku

Srpanj  2021.

Poštovani članovi i ostali u struci,

Nastavljamo se izvještavanjem stanja provedbe reforme autostruke. Pravna služba zadnjih tjedana imala je kontakte sa HANF-om, AZTN, HUO, Zaštita Potrošaća, EIOPA, osiguravajućim društvima, direktorima Eurotax, Audatex, radionicama, dobavljačima doslovce svima koji su uključeni u proces popravka vozila.

Ukratko „Pravilnik“ koji je ujedno i skup uputa kako treba izvršiti popravak vozila prema pravilima tj uputama proizvođaća vozila u radionici i sukladno zakonima o zaštiti potrošaća u HR/EU predstavlja se gore navedenim čimbenicima struke.

Prema informacijama pravne službe koja zastupa radnu skupinu ASHHH, institucije HR nisu dovoljno „informirane“ pa se moralo posegnuti za stranim partnerima kao što su EIOPA (EU HANFA), AIRC, ALLIANZ.., kako bi se iste informirale te na kraju spriječio dugotrajan i skup sudski spor koji slijedi ukoliko se ne provede EU proces popravka vozila tj „Pravilnik“ koji je rezultat rada radne skupine ASHHH temeljen na EU praksi i zakonu…

Podrška za provedbu reforme stigla je iz Zaštite Potrošaća te je navodimo niže u cijelosti.Vezano za korekciju vrijednosti indeksa lak materijala još nema pozitivnog odgovora od strane Audatex uprave već nažalost samo negativan odgovor na prethodno objavljen (HUAS INFO 4) zahtjev pravne službe koja je opet reagirala te zatražila pojašnjenje ili će se morati poduzeti daljni pravni koraci.

Lijep pozdrav,

HUAS Team   

O nama

Dobrovoljna, neovisna, neprofitna interesna udruga poslodavaca auto struke u Republici Hrvatskoj. HUAS je član europskog udruženja autostruke (A.I.R.C.) Association Internacionale Des Reparateurs En Carrosserie