HUAS Info 04-2019

Reforma autostruke sektora za popravak šteta na vozilima u HR

Profesionalna edukacija autolimara/autolakirera/automehaničara

Listopad 2019,

poštovani članovi i ostali u struci,

Nastavljamo s radom na reformi autostruke sektora za popravak vozila i obavještavamo o novostima kroz navedene dvije točke.

Reforma autostruke sektora za popravak šteta na vozilima u HR

radna skupina ASHHH (autostruka HOK, HGK, HUAS) voditelji odbora kao i regionalni načelnici i predsjednici sekcija imali su sastanke interne, sa osiguravateljima i ostalim čimbenicima koji utječu na struku.

Kao jedan od najvažnijih ističemo sastanak u HGK članova pododbora ASHHH za pravna pitanja g. Pavera, gđe Perić, g. Štarkelja sa predstavnicima osiguravatelja pri HGK. Uz stare poznate probleme o visokim troškovima, nedostatku djelatnika, niskoj cijeni radnog sata i s druge strane niskoj cijeni polica vodila se diskusija na spomenuto te je zaključak bio da treba napraviti kompromise i poboljšati suradnju na obostrano zadovoljstvo tj autoservisera (ovlaštenih i neovisnih) i osiguravatelja. Nastavno na „sporost“ provedbe reforme i donešenog „Pravilnika“ na temeljima EU pravne stečevine i prakse koji ujedno regulira ili bolje rečeno rješava sve probleme niže kroz:

 • Izračun cijene rada odobrenom metodom AZTN i neosporno pravo primjene
  iste;
 • Neovisne procjene za AO štete;
 • Pogodba (kalkulacija AZT x prosječna cijena rada HR plus PDV);
 • Zaštita potrošača (standardi popravka OEM, originalni dijelovi, tehnička
  kategorizacija-standardizacija…)
 • Pravo na zamjensko auto;
 • AZT norme popravka i izračun indeksa za lakirerski potrošni materijal;
 • Stručno osposobljavanje mladih autolimara, autolakirera, automehaničara;

mišljenja smo i dalje da treba angažirati odvjetnika „profesionalca“ koji će provesti gornje i raditi na istome svakodnevno. Vidljivo je da večina nas u ASHHH nismo profesionalci već dobrovoljci koji radimo na tome kad imamo vremena te je sigurno da će se tim tempom reforma odužiti…

Treba istaknuti da su za potrebe reforme ove godinu HOK- UOGZ (udruženje obrtnika grada Zagreba) i HUAS „ispraznili blagajnu“ tj potrošili buđet te ukoliko želite da idemo tim „bržim putem“ molimo donirajte financijska sredstva kako bismo angažirali osobu pravnika koji je sudjelovao u izradi Pravilnika.

U prilogu je ugovor o donaciji prema kojem možete donirati financijska sredstva prema vašim mogučnostima za potrebe reforme (ispunite i pošaljite mailom ili poštom pa ćemo Vam ga vratiti ovjerenog). Za servise i punopravne članove koji doniraju za reformu HUAS će omogućiti adekvatnu pravnu podršku, besplatnu podršku kod školovanja metode izračune cijene rada, omogućiti popuste za školovanja i uvođenje standarda i sl. (www.huas.hr)

Profesionalna edukacija autolimara, autolakirera, automehaničara

Ono što ne možemo ubrzati već konstantno raditi na boljoj organizaciji je profesionalna edukacija naših djelatnika posebice „produktivnih“ koji fizički rade na popravku vozila.

Poznato je da neki brendovi proizvođaći automobila i njihovi uvoznici imaju dobru organizaciju i edukaciju svoje mreže servisa u Hrvatskoj ali činjenica je da fale edukacije prvenstveno za autolimare.

Moramo opet istaknuti da je taj segment „najrizičniji“ za potrebnu sigurnost vozila nakon popravka stoga je HUAS u suradnji sa ZKF Njemačkom organizacijom ponudio niz stručnih školovanja/seminara što možete vidjeti na stranicama
www.huas.hr i www.zkf.de

Pripremljeni su i prevedeni seminari (na stranici www.huas.hr ):

 • Izvlačenje udubina bez lakiranja (tuča i ostala veća udubljenja);
 • Popravak aluminijskih površina na vozilu;
 • Dijagnostika/Elektronika svih marki vozila;

Trenutno je u fazi prevođenje seminara za autolimare (osnovni i napredni) kao i drugih od „stotinjak“ vrsta seminara koji su u ponudi na stranicama www.zkf.de i za koje se pak pokaže potreba…

Cijene seminara još nisu točno definirane već su za sada samo informativne. Moramo također istaknuti suradnju strukovne škole u „Selskoj“ u Zagrebu, zatim Obrtničkog Veleučilišta koji sudjeluje u provedbi reforme strukovnog obrazovanja i ASHHH koja bi u konačnici trebala rezultirati boljoj stručnosti i osposobljenosti učenika za rad nakon završene škole.

Lijep pozdrav,
HUAS Team

O nama

Dobrovoljna, neovisna, neprofitna interesna udruga poslodavaca auto struke u Republici Hrvatskoj. HUAS je član europskog udruženja autostruke (A.I.R.C.) Association Internacionale Des Reparateurs En Carrosserie