Ako hitno nešto ne poduzmemo uskoro nam neće imati tko popraviti auto, motor, bus, avion…

Sve je manje pravih majstora! Nije ovo problem samo Hrvatske, već cijele EU! Zaključak je to godišnje skupštitne AIRC na kojoj su sudjelovali i Ivica Iviček te Antonio Đureta, kojeg je ista predložila za regionalnog managera AIRC za zemlje Balkana. Veliko je to priznanje za našeg predsjednika i udrugu HUAS.

Na razini EU moramo nešto pod hitno poduzeti, jer za par godina nećemo imati kvalificiranog kadra koji će popravljati vozila. Nije ovo problem samo Hrvatske, već cijele EU! Zaključak je to godišnje skupštitne AIRC na kojoj su sudjelovali i Ivica Iviček te Antonio Đureta, kojeg je ista predložila za regionalnog managera AIRC za zemlje Balkana. Veliko je to priznanje za našeg predsjednika i udrugu HUAS.

Delegacija HUAS-a je od 20. do 22. 09.2023. godine sudjelovala na godišnjoj skupštini AIRC. Svaka zemlja je predstavila trenutnu situaciju vezano za popravak i održavanje vozila. U svim državama članicama, od Njemačke, Italije, Švicarske, Danske…, glavna tema je nedostatak radne snage.

  • ZELENA OSIGURANJA

U zapadnoeuropskim zemljama odnos servisa i osiguravajućih društava otišao je na neku drugu razinu, gdje zajedničkim snagama pokušavaju uvesti “zeleni” popravak, popravak koji je u skladu sa politikom EU “go green”. Osiguravajuća društva vrednuju takve servise. Dotakli smo se i pitanja AZT potrošnog lakirerskog materijala gdje se izrazila sumnja u ispravnost istog izračuna. Oformit će se radna skupina AIRC koji će raditi na tom problemu. U fokusu su i popravak električnih vozila te uvođenje novih tehnologija. Hrvatska je predstavila svoju problematiku i pomak u odnosima sa osiguravajućim društvima te smo prezentirali predstojeće izmjene Zakona o obveznim osiguranjima u prometu. Rodila se ideja da naš Predsjednik g. Antonio Đureta, bude regionalni manager AIRC za zemlje Balkana jer iste imaju potpuno drugačije ideje nego ostatak EU.

Delegacija AIRC posjetila je tri velika servisa na području Brisela. Neovisni servisi su na razini velikih ovlaštenih. Impresivna je njihova organizacija.

U ostatku slobodnog vremena članovi delegacije su izmijenili svoja iskustva i prezentirali problematiku. Sljedeća skupština je 2024. u Kopenhagenu, Danska.

O nama

Dobrovoljna, neovisna, neprofitna interesna udruga poslodavaca auto struke u Republici Hrvatskoj. HUAS je član europskog udruženja autostruke (A.I.R.C.) Association Internacionale Des Reparateurs En Carrosserie