HUAS postigao dogovor s tri leasing kuće: Klijenti zaštićeni od dodatnih troškova

Kupnja automobila putem leasinga postala je standardna praksa za mnoge privatne osobe i trgovačka društva. Pritom je fokus većine kupaca na pronalasku leasing društva koje nudi najpovoljnije uvjete. Međutim, opći uvjeti poslovanja leasing društava često skrivaju zamke koje postaju očite tek kada dođe do štete na vozilu.

Kod financijskog leasinga, vlasništvo vozila formalno ostaje na leasing društvu sve dok korisnik ne otplati posljednju ratu ili ne otkupi predmet leasinga. To znači da, u slučaju štete, leasing društvo preuzima odgovornost za narudžbenicu popravka i komunikaciju s osiguravajućim društvima. I tu nastaje problem.

Osiguravajuća društva često umanjuju račune popravaka servisima, isplaćujući leasing društvima manji iznos od onoga navedenog na računima popravka. Umjesto da leasing društva zaštite svoje klijente, razliku u troškovima često prefakturiraju na korisnike leasinga. Ovakva praksa je pravno dvojbena, budući da u općim uvjetima leasing društava to nije izričito navedeno niti jasno predstavljeno.

No, postoje i pozitivni primjeri. Hrvatska udruga auto struke (HUAS) uspjela je postići kompromis s tri velike leasing kuće u vezi s odštetnim zahtjevima. U okviru ovog dogovora, servisi koji su dio HUAS-a preuzimaju rizik suđenja na sebe, dok leasing društva daju dopuštenje servisima za naplatu. Odvjetnici koji zastupaju servise također su uključeni u proces, što klijentima pruža dodatnu sigurnost da neće dobiti neočekivane račune.

Ovaj model se u praksi pokazao izuzetno učinkovitim, donoseći sigurnost vozačima. No, postavlja se pitanje što je s ostalim leasing društvima koja i dalje posluju prema pravilima koja diktiraju osiguravajuća društva. Očekuje li korisnike leasinga još uvijek neočekivani račun, ili će i ostala društva slijediti primjer onih koji su u suradnji s HUAS-om pronašli rješenje?

Očigledno je da se pravna nesigurnost može smanjiti ako leasing društva prihvate odgovornost prema svojim klijentima i bolje reguliraju odnose s osiguravajućim društvima. Dok to ne postane standard, korisnici leasinga trebali bi biti svjesni potencijalnih problema i pažljivo čitati opće uvjete poslovanja.

O nama

Dobrovoljna, neovisna, neprofitna interesna udruga poslodavaca auto struke u Republici Hrvatskoj. HUAS je član europskog udruženja autostruke (A.I.R.C.) Association Internacionale Des Reparateurs En Carrosserie