Samo 30 km od Zagreba, Croatia, Grawe i Generali, serviserima plaćaju 68 eura po satu ili i 3 puta više nego u Hrvatskoj, nema nagodbi i plaća se PDV

Zašto u nas osiguravatelji plaćaju mizerne satnice? Zato što mogu, a najveći je paradoks da društva koja rade i u Hrvatskoj i u Sloveniji za isti posao plaćaju bitno različit novac. Upravo u maksimalnom prilagođavanju EU standardima, što donosi novi prijedlog Zakona o osnovnom osiguranju leži ključ pravednih rješenja za potrošače i servisere!

Na slovenskom malom tržištu (slično kao naše) samo je šest osiguravateljskih društava. Za razliku od naših 11. Frapantno je da jedni te isti osiguravatelji i to svega 30 kilometara od našeg glavnog grada, prakticiraju europsku praksu.

Zanimljivo, u Sloveniji servisi procjenjuju štete, a ne osiguravatelji. Osiguravatelji samo provjeravaju. Sava i Triglav prakticiraju sustav Quick check za manje štete..

Zatim, ne nude nagodbe već sve ide preko legalnih računa popravaka. Dakle, država suzbila nagodbu koliko su mogli. Samo Allianz u manjoj mjeri koristi nagodbu.

Croatia, Grawe, Generali ne koriste nagodbe u Sloveniji. Isti osiguravatelji neovisnim serviserima priznaju satnicu od 68 eura + 22 posto DDV-a. To je višestruko veće od naših satnica. 

Jedino im Sava i Triglav stvaraju probleme, jer imaju tamo monopol. I to samo u satnici, priznaju im 28 eur + DDV.

Kažu servisi da imaju previše posla, da ne stignu raditi. Zašto? Jer su nagodbe svedene na razumnu mjeru.

Sve ove informacije mogle su se čuti na čuvenom i rijetko posjećenom Sajmu u Celju prošle subote. Tamo su bili i naši predstavnici koji su glavni inicijatori promjena monopolističkog Zakona o osnovnom osiguranju kojeg je nametnuo “kartel” osiguravatelja u Hrvatskoj. Ministarstvo financija pripremilo je prijedlog novog Zakona koji je u velikoj mjeri prilagođen europskim i slovenskim standardima i trenutno je još do kraja mjeseca u proceduri javne rasprave. Već najesen očekuje se konačan prijedlog na klupama ministara Vlade RH, a potom i na onim saborskih zastupnika.

O nama

Dobrovoljna, neovisna, neprofitna interesna udruga poslodavaca auto struke u Republici Hrvatskoj. HUAS je član europskog udruženja autostruke (A.I.R.C.) Association Internacionale Des Reparateurs En Carrosserie